POVRATAK

Dragi čitatelju, pred Tobom je “Povratak”, tekst “čist i iskren, pun života, mirisa i boja koji diraju srce svježinom probuđenog proljetnog povjetarca i toplinom jesenjeg smiraja”. Sadržajno “Povratak” je nastavak životne priče rapskog barkarijola Frane i njegovog sina Marka, opisane u “Obalama”, jedinstvenom barkarijolskom akvarelu, izdanom 2007. godine, kao rezultat autorove želje da zapiše i sačuva priču o ljudima, domaćima i fureštima, o načinu života i običajima koji pomalo blijede. Dok je u “Obalama” prikazan “Bujni igrokaz života” gdje je “Scenografija obrubljena plavetnilom mora i neba, pokretna scena barke i kulisa grada sa zvonicima ispruženim gordo prema visinama, lelujavo uronjenim u morebraz”, “Povratak” je satkan od niza šarenih scena koje jedna za drugom mijenjaju svoj dekor

u skladu s mjestom događanja. U ovoj knjizi ćeš, dragi čitatelju, zajedno s Debelićevim junacima prošetati Parizom, Milanom, Venecijom. Ipak, u središtu autorove pažnje ostaje otok svetog Kristofora – Rab i “Žive slike ribara, maslinika, mocira, gradskih uličica, zvonika, crkvica i puno detalja prozora, ljudi”, gdje se snažno osjeća pulsiranje življenja: “Rađalo se, živjelo, umiralo, rađalo, voljelo... voljelo… trpjelo… trpjelo... skromno, u beskraju… ljudski”, u iskrenosti i poštivanju, u vjeri, molitvi i zahvalnosti.

Od “Obala” do “Povratka” prošla su ljeta i “tisućljetni gradić uronjen u svilenkasti purpur” se neizbježno mijenjao. “Jedra su trunula, a barke su dobile metalna srca.” Međutim, Frane je i dalje “predano prevozio svoje putnike s obale na obalu kao da se nije ništa promijenilo.” Iako u poznijim godinama, i dalje razborit, plemenit, šutljiv, Frane je “čovjek svjetionik” u čijim očima njegovi bližnji pronalaze sve odgovore. Njegov sin Marko, mladi, afirmirani slikar, vraća se iz Pariza u “dobrotu rodnog kraja”, a prijateljica Herta, nježna Bečanka široke kulture, dolazi na otok gdje se osjeća “potpunom, mladom i voljenom”.
U “Povrataku” se promijenila i komunikacija jer je mlađa generacija (Marko, Ante, Helena) proširila vedute i otvorila prostor za izravne dijaloge. Oni među sobom i sa starijima vode živahne razgovore o svakodnevnom životu, ljudima, poslovima, ali i o umjetnosti, o smislu života… Debelićevi likovi žive poeziju (grč. poiesis – činjenje, proizvođenje, stvaranje) u značenju snažnog i lijepog djelovanja. Život je poezija kad su u njemu prisutni ljubav, mir, iskrenost, nježnost, pažljivost, zahvalnost...

Protagonisti ovoga djela često ulaze u svoju nutrinu jer su im svaki susret i doživljaj povod za promišljanje. S optimizmom i radošću žive sadašnje trenutke, ali ujedno brižljivo čuvaju drage uspomene na one prošle. Kao osobe vjere, oni uspijevaju nadvaladti unutarnju muku i borbu, krize, strahove i tugu, kroz molitvu i osobni odnos povjerenja u Boga. Tako ostvaruju pomirenje i sklad, blaženstvo – stanje mira, smirenosti u čovjeku i oko njega – to je bonaca.
Konstanta “Povratka” i “Obala”, koji zajedno tvore jedinstveni rapski diptih, su snažni detalji u kojima je pohranjeno bogatstvo simbolike, a koji nam u užurbanosti današnjeg življenja nerijetko promiču. To su naizgled sitni prizori iz krajolika i male pažnje u međuljudskim odnosima. Autor nas potiče da i u ovoj epohi tzv. umreženog svijeta, sveobuhvatne globalizacije i nemilosrdne komercijalizacije nađemo vremena za navigaciju prostorima duha, da pamtimo i sjećamo se dragih osoba i ugodnih doživlja, o njima razmišljamo i pričamo, da izgrađujemo međusobno povjerenje kao temelj prijateljstva i pozitivnih međuljudskih odnosa. Autorova temeljna motivacija nije sintetički i cjelovit prikaz života na otoku Rabu šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, već zapis o životu ljudi kojima su okosnica sustava vrijednosti obiteljsko zajedništvo, poštivanje i prihvaćanje drugoga u njegovoj različitosti, međusobno razumijevanje i pomaganje.

Dragi čitatelju, na kraju knjige možeš naći mali rječnik Manje poznatih riječi za bolje razumijevanje čakavice otoka Raba. Međutim, ono što će Ti najviše pomoći u otkrivanju svijeta ovog djela, protkanog blaženstvom mira, jest uranjanje u vlastitu unutrašnjost i osluškivanje govora svoga srca. Autor želi podijeliti s Tobom bogatstvo sadržano u “beskrajnoj radosti života”.

Zoran Debelić, umjetnik suptilne kreativnosti, svjestan nježne prisutnosti Svevišnjeg, kao slikar “unosi dio sebe u sliku i ona poput krugova na vodi širi svoje poruke”; jednako tako kao pisac, kroz umjetnost riječi, ulazi “u svoju nutrinu” i prenosi nam poruke mira i ljepote. Ovim djelom, koje je riznica pozitivnih riječi, tradicionalnih afirmativnih izraza, dobrih želja i pozdrava, poziva Te da i Ti, na sebi svojstven i neponovljiv način podijeliš “darovanu milost...” i budeš sretan.

Marijana Fabijanić


Vrh stranice